Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaIlmoitustaulu


Aihepiirit: Laki ja säännöt Tiedotus

Miksi puolustaja ei saa tiedustella parteriltaan mahdollista revokkia?

[2015-03-13 21:00:08]

Miksi puolustaja ei saa tiedustella parteriltaan mahdollista revokkia?

Lakitoimikunta haluaa selventää syitä siihen, miksi tähän on päädytty, valittaessa Suomen kansallisia optioita vuoden 2007-laissa.

Bridgelaki 61B3 määrittää, että ellei säännöistä vastaava liitto kiellä, puolustuspelaaja voi tiedustella toiselta onko tällä korttia pelatussa maassa sillä riskillä, että luvatonta tietoa välittyy. Suomessa säänöistä vastaava liitto SBL on kieltänyt ko. kysymisen.

Kielto perustuu siihen, että lähes aina silloin, kun pelaaja ei ole tehnyt revokkia, hän saa luvatonta tietoa siitä, että pelinviejällä normaalia pitempi väri. Tämä luvaton tieto on bridgelain 16B alaista.

Oletetaan, että tarjoussarja on mennyt 1NT-2C-2H-4H. Pelinviejä Etelä voittaa ensimmäisen tikin ja pelaa kaksi kierrosta valttia, joista toiseen Itä ei tunnusta. Länsi kysyy: "Ei herttaa, partneri?" Tässä vaiheessa molemmat puolustuspelaajat tietävät, että pelinviejällä on viiden kortin hertta, koska Länsi ei olisi kysymystä esittänyt, jos hänellä olisi ollut neljä korttia itsellään.

Jatkossa bridgelaki 16B1a edellyttää, ettei Länsi saa puolustaa sillä olettamalla, että pelinviejällä olisi viiden kortin hertta. Tämä avaa melkoisen matopurkin, jossa kilpailunjohtaja ja muutoksenhakukomitea joutuvat ottamaan kantaa onko luvatonta tietoa käytetty hyväksi vai ei.

Lakitoimikunta 13.3.2015.

Kaikkien pelaajien kannattaa tutustua lajimme sääntöihin, eli lakiin, huolella!

Vuoden 2007 kansainvälinen bridgelaki löytyy täältä ja vielä erillisenä meillä Suomessa käytössä olevat optiot täältä

- Hulda Ahonen -

Päivitetty: 2015-03-13 21:00:08

Näytä kaikki tiedotteet | palaa etusivulle