Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaIlmoitustaulu


Aihepiirit: Tiedotus Kilpailutoiminta

Lehdistötiedote - Kilpabridgessä pelaaja saa määrittää sukupuolensa nyt itse

Lehdistötiedote, vapaa julkaistavaksi [2018-11-14 15:00:42]

Kilpabridgessä pelaaja saa määrittää sukupuolensa nyt itse

Suomen Bridgeliitto (SBL) on päättänyt, että vastedes sen järjestämissä kilpailuissa jokaisella pelaajalla on oikeus määritellä sukupuolensa itse tai olla määrittelemättä sitä.

SBL:n päätös on uraauurtava suomalaisessa urheilussa. SBL on ensimmäinen Suomen Olympiakomiteaan kuuluva lajiliito, joka lähtee kilpailutoiminnassaan sukupuolen moninaisuudesta ja on kirjannut sen liittokokoustason päätöksellä kilpailumääräyksiinsä. Olympiakomitean jäsen SBL on ollut kesäkuusta 2018 lähtien.

SBL haluaa kunnioittaa päätöksellään yhdenvertaisuutta.

”Meille tämä on arvokysymys. Lajimme on luonteeltaan hyvin yhdenvertainen, sillä älyurheilussa sukupuoli, ikä tai fyysinen vamma ei määritä menestymisen mahdollisuuksia, kuten perinteisemmissä urheilulajeissa. Meille on erittäin tärkeää huomioida yksilöiden oikeudet toiminnassamme. Syyskokouksen tekemä yksimielinen päätös kilpailumääräysten kirjauksesta kertoo, että tämä on koko lajiyhteisömme päätös.” vastaa toiminnanjohtaja Hulda Ahonen Suomen Bridgeliitosta.

SBL:n päätös koskee käytännössä vain naisten ja sekaparien kisoja. Bridgeä pelataan pareittain, ja naisten kilpailussa parin molempien pelaajien itse määrittelemän sukupuolen tulee olla nainen. Seka- eli mixed-parien kisoissa toisen pelaajan ilmoittaman sukupuolen tulee vastedes olla nainen ja toisen pelaajan jokin muu.

”Vielä emme ole pelanneet yhtään naisten- tai mixed-kilpailua tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Pientä pohdintaa harrastajien keskuudessa on ollut siitä, voivatko jotkut käyttää tätä oikeutta väärin. Uskomme kuitenkin, että kilpapelaajamme ymmärtävät, ettei kyse ole asiasta, joka olisi vitsi tai mitätön. He kunnioittavat kanssaihmisiään, sillä etteivät lähde pilailemaan tai laskelmoimaan monelle niin henkilökohtaisella ja merkityksellisellä asialla.” Ahonen jatkaa.

Miehille kilpabridgessä ei ole tähänkään asti ollut omaa sarjaa. Miehet pelaavat avoimessa luokassa, johon myös naiset ja muunsukupuoliset voivat osallistua. SBLssa on noin 1400 jäseneksi rekisteröitynyttä pelaajaa, joista 29% on määritellyt sukupuolensa naisiksi.

SBL:n päätös koskee vain sen omia kilpailuja. Lajin kansainväliset kattojärjestöt noudattavat omia sääntöjään.

Lisätietoja:
Hulda Ahonen
toiminnanjohtaja Suomen Bridgeliitto ry
040 847 6196
toiminnanjohtaja@bridgefinland.fi

Pasi Kuokkanen
puheenjohtaja Suomen Bridgeliitto ry
045 124 5000
president@bridgefinland.fi

Suomen Bridgeliiton kotisivut: www.bridgefinland.fi

-H.A.-

Päivitetty: 2018-11-15 16:39:08

Näytä kaikki tiedotteet | palaa etusivulle